- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş

- 17 Nisan 2019, Çarşamba 1:32
- A-
- A+
- 1288 kez okundu
CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 'Biz 145 yıldır demokrasi mücadelesi veriyoruz' ifadeleri ile tepki çekmişti. Sultan Abdulhamid'in torunu Kayıhan Osmanoğlu, İmamoğlu'nun 145 yıl vurgusuna ilişkin yeniakit.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu I. Meşrutiyet'in ilan edildiği tarihe dikkat çekerek; "23 Aralık 1876, Devlet-i Aliyye'de I. Meşrutiyet'in ilan edildiği tarihtir. Anayasanın yani Kanun-i Esasi'nin ilan edildiği ve Meclis-i Mebusan'ın açıldığı bu tarihin, Tanzimat ve Islahat Fermanları arka planıyla birlikte modern Türkiye'nin başlangıcı olduğu tarihçilerce genel kabul görür. Bundan hareketle '150 yıllık bir parlamento geleneğinden' söz edilmektedir" dedi.
'Yeni Osmanlıların vazifesini anlayamıyorlar'
145 yıl önce demokrasi mücadelesinin 'Yeni Osmanlılar' adlı gruba rağmen yürütüldüğünü vurgulayan Osmanoğlu; "Meşrutiyet Sultan II. Abdülhamid Han'ın fermanıyla resmen ilan edilmiştir. Ancak Kanun-i Esasi ve Meclis-i Mebusan'ın açılmasını, Sadrazam Mithat Paşa'nın uzun yıllar süren çalışmalarının ürünü olarak gören çevreler, Sultan Abdülhamid Hân'ın Meşrutiyeti istemeyerek ilan ettiğini söylerler. Bu sebeple Demokrasi mücadelesinin Sultan Abdülhamid'e rağmen yapıldığını ifade ederler. Meşrutiyetin hemen öncesindeki on yıllık dönemde, demokrasi mücadelesini yürüten bir grup olarak karşımıza çıkan Yeni Osmanlıların vazifesi neydi? Bunu iyi düşünmek icap eder" ifadelerini kullandı.
'Özgürlük, eşitlik sloganlarıyla ülkenin parçalanmasına sebep oldular'
Kayıhan Osmanoğlu, 'Yeni Osmanlılar' adlı grubun Osmanlı Devleti'ni yıkmak isteyen dış güçlerin içerideki uzantıları olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
"Hürriyet, eşitlik, özgürlük lafları ile ülkeyi hengâmeye karıştırıp; 1876'da, Osmanlı'yı Rus Savaşı'na sokan da aynı zihniyettir. Bu savaş, Osmanlı'nın mutlak yenilgisi ve Rus ordularının İstanbul'u kısmi işgali ile sonuçlandı. Bunun ardından Sultan Abdülhamid, meclisi süresiz tatil etti, anayasayı ise askıya aldı çünkü parlamento içindeki Gayr-i Müslim mebuslar, vatana ihanet derecesinde işler yapmaktaydılar.
93 Harbi'nin ardından Rusya ile imzalanan Ayastefanos Anlaşması ile Kars, Ardahan, Batum-Artvin ve Doğubeyazıt, Rusya'nın işgali altına girdi. Osmanlı Avrupası birbiriyle teması olmayan üç parçaya bölündü. Bulgaristan, Rusya'nın işgali ve himayesi altında bir 'özerk prenslik' oldu. Sınırları ise Tuna'dan Ege'ye uzanarak bütün Makedonya'yı kaplıyordu. Bir de utanmadan tahtta Sultan Abdülhamid olduğu için bu kayıplardan onu sorumlu tutarlar. Hâlbuki bu işleri başımıza açanlar Meşrutiyeti bahane ederek memleketi savaşla yıkıma götürmek isteyen dış güçlerin içerideki uzantılarıdır"
Habervaktim






Etiketler: Ekrem İmamoğlu Kayıhan Osmanoğlu CHP A kparti İstanbul I. Meşrutiyet 23 Aralık 1876 Tanzimat ve Islahat Fermanları
HABERE YORUM YAZIN

-
Emniyet Genel Müdürü Aktaş,Şehit Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'nin Anma Törenine Katıldı
-
Şehit Emniyet Müdürü Altuğ Verdi Mezarı Başında Dualarla Anıldı
-
12 Ada İsmet İnönü'nün Eliyle Nasıl Elimizden Çıktı İşte Tarihi Belgeler !...
-
AK Parti Görünümündeki Bu Kişiyi Derhal Başkanlıktan ve Partiden Atın !...
-
Sigara Yasağı Genişliyor: Açılır Kapanır Tavanlı Mekanlar Kapalı alan Sayılacak !..
-
Başkan Erdoğan Talimat Verdi! 6 Suça Ceza İndirimi Yok
-
Kahvehanenin çöp kovasından Roma Helenistik Antik Döneme Ait tarihi Eser Fışkırdı
-
Erdoğan İlk Kez Bir Yasayı Veto Etti